клас прослужено време при заварено положение

клас прослужено време при заварено положение

Мнениеот irina.адеэь на 09.11.2009 13:29

Здравейте,от 01.март.2007 г.съм назначена на работа с трудов стаж 14години 8 месеца и 10 дни.След влизането в сила на НАРЕДБА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА от 01.07.2007 мен започват да ме третират като нов служител и ми начисляват клас прослужено време само върху професионалният ми трудов стаж,който е бил 12 год. 10 мес. и 25 дни.След като съм при заварено положение,т.е.към момента на влизане в сила на наредбата се намирам в трудово правоотношение със същия работодател,не би ли трябвало да ми се запази съществуващият клас.Благодаря предварително
irina.адеэь

Re: клас прослужено време при заварено положение

Мнениеот Yasena на 10.11.2009 11:53

В същата наредба пише:

§ 1. За работници и служители, които към момента на влизане в сила на наредбата се намират в трудово правоотношение със същия работодател, както и в случаите на промяна на работодателя по чл. 123 и 123а от Кодекса на труда, размерът на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, определен по реда на наредбата, не може да бъде по-малък от размера на допълнителното трудово възнаграждение за продължителна работа, определено в процент и получавано в размер по реда на отменената Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения, приета с Постановление № 133 на Министерския съвет от 1993 г. (обн., ДВ, бр. 67 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 1 и 63 от 1994 г., бр. 29 и 72 от 1996 г., бр. 24 от 1997 г., бр. 25 от 1999 г. и бр. 2 и 68 от 2006 г.).

Което означава, че доплащането за трудов стаж и професионален опит трябва да бъде изчислено от целия трудов стаж.

:geek:
Аватар
Yasena

Мнениеот piskova на 26.02.2010 16:30

Здравейте ! От 1.06.2004г. започнах работа в една фирма , където с постъпването ми определиха %пв 2.8 за 4г трудов стаж ,което означава , че съм започнала с 0.7 % . На 1.05.2007г напуснах , но се върнах на работа в същата фирма на 10.12.2007г. и до сега работя в нея . След второто ми постъпване обаче ме водят като нов работник и освен това , че ми зачитат стажа само във фирмата процента пв ми е вече 0.6 , а не 0.7 на който почнах първоначално . Правилно ли е това ? Бихте ли ми казали и кога трябва да ми сменят процента /след колко години стаж във фирмата / ?
piskova

Мнениеот welisa21 на 02.03.2010 17:08

Имаме прекратяване на трудовото правоотношение и впоследствие назначаване, считано от 10.12.2007 г., затова работникът не може да ползва права като „заварен случай”.
На основание чл. 12, ал. 1 от НАРЕДБА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА за придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор. Тъй като във Вашия случай е сключен нов трудов договор, работодателят при определянето на придобития трудов стаж и професионален опит за новата длъжност прави наново преценка за трудовия стаж, който е придобит до момента, в съответствие с условията с чл.12, ал. 5 от НСОРЗ, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията, определени с колективният трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата.
По поставената хипотеза не може да се възползвате от § 1 от Заключителните разпоредби:
§ 1. За работници и служители, които към момента на влизане в сила на наредбата се намират в трудово правоотношение със същия работодател, както и в случаите на промяна на работодателя по чл. 123 и 123а от Кодекса на труда, размерът на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, определен по реда на наредбата, не може да бъде по-малък от размера на допълнителното трудово възнаграждение за продължителна работа, определено в процент и получавано в размер по реда на отменената Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения, приета с Постановление № 133 на Министерския съвет от 1993 г. (обн., ДВ, бр. 67 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 1 и 63 от 1994 г., бр. 29 и 72 от 1996 г., бр. 24 от 1997 г., бр. 25 от 1999 г. и бр. 2 и 68 от 2006 г.).
С ПМС № 147 на МС от 29.06.2007 г. за определяне на минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит минимален размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит е определен на 0,6 на сто за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит.
С колективен трудов договор или допълнително споразумение този процент може да бъде уговорен с работодателя и в по-голям размер.
Може да видите коментарите по сходен случай във форума на тема трудов стаж и професионален опит
Аватар
welisa21

Назад към ТРЗ